Sociale veiligheid

Wij vinden het belangrijk om – naast het schoolse leren – ons ook nadrukkelijk te richten op sociaal-emotioneel leren (SEL).

Want door SEL leer je omgaan met jezelf en de ander. Leerlingen die hun eigen emoties begrijpen en zich kunnen inleven in de ander, zullen bijvoorbeeld minder snel geneigd zijn anderen te kwetsen of pijn te doen. Wanneer kinderen leren conflicten op te lossen en op hun eigen gedrag te reflecteren, kunnen zij beter relaties onderhouden.

En ... wie goed in zijn vel zit, leert beter! De aanpak met Kwink werkt!

Kwink:

• Voorkomt verstorend gedrag en pesten
  • Kent een groepsbrede, preventieve aanpak
  • Zorgt voor een sociaal veilige groep
  • Verhoogt de leeropbrengsten
  • Werkt met vijf bewezen gedragscompetenties
  • Biedt iedere les unieke filmpjes
  • Voldoet aan de Wet Sociale Veiligheid
  • Is leuk!

In wekelijkse lessen in elk leerjaar worden deze thema's spelenderwijs behandeld.  Dat kan met filmpjes, liedjes, drama, gesprekken, en veel oefenen.. Niet alleen tijdens de Kwinkles, maar juist als het er op aankomt, het geoefende in de praktijk te brengen: in de klas, op het plein, in de gymzaal. Overal waar andere kinderen en volwassenen zijn.

Bekijk Kwink-filmpjes

Kwink is niet alleen de naam van de methode, maar ook van een dierenwereld. Het doel is dat kinderen zich met die dieren kunnen identificeren en daardoor in een veilige omgeving over hun gevoelens kunnen praten en kunnen oefenen met gedrag. Bijvoorbeeld een ‘ik-boodschap’ geven. Zo krijgen ze te maken met herkenbare emoties zoals spanning, vrolijkheid en boosheid. Kijkt u mee?

> Bekijk de filmpjes

Luister naar deze liedjes

Samen beleven van spannende situaties en die creatief verwerken kernmerken Kwink. Juist bij sociaal-emotioneel leren is het belangrijk dat het ‘in het lijf’ van kinderen gaat zitten. Daar draagt ook liedjes zingen aan bij! Luister zelf maar naar deze liedjes die uw kind ook in de klas meezingt:

> Luister naar de liedjes

Uw kind is gebaat bij een optimale samenwerking tussen school en thuis. Kinderen ervaren namelijk een gevoel van veiligheid als hun belangrijkste opvoeders zoveel mogelijk dezelfde normen en waarden delen. Als ouders en leerkrachten beiden het belang van kinderen op het oog hebben. Daarom stimuleert Kwink deze samenwerking.Onder andere met Kwink Nieuwsbrief en de koelkastposter. Een aantrekkelijke poster met speelse opdrachten, leuke gespreksvragen en aantrekkelijke tekeningen. We sturen deze 4 x per jaar via de schoolapp. Doe ook mee met Kwink thuis!

BRON: www.kwinkopschool.nl